
Margaretaparken och krokarna
Arkitekten P O Hallmans stadsplan sparade höjder och bergknallar för offentliga byggnader och parker. När Margaretaparken anlades var det delvis på gammal naturmark, man sparade en skogklädd höjd i Enskede gårds åkerlandskap.
I den anlagda delen av parken finns blågran, lärkträd, stora oxlar och ett bestånd av naverlönn. I lövsprickningen känns doften från några mycket stora balsampopplar. En liten blåbärsskog och till och med en liljekonvaljedunge kan den hitta som ser sig noga omkring. Under tidiga år fanns här en musikpaviljong.
På en bergknalle står en minnessten med texten Till minne av Enskedesamhällets första bebyggande år 1909 restes stenen 1919.
Margaretaparken är älskad och använd. Barn och ungdomar sportar där. Vackra vår- och sommardagar breds picknickfiltar ut på gräset. Så snart branten mot Margaretavägen pudras av snö dyker barn upp med pulkor och snowracers. De kan välja mellan flera olika ”pister”, den svartaste startar uppe på berget vid flaggstången, det blir en farlig fart. De små håller sig i backen från gångstigen och susar lite lagom.
Margaretaparken är sedan 1980-talet känd långt utanför stadsdelens gränser. Den har sin egen attraktion de somrar då ett teatertält reses och ett fåtal professionella - en regissör, en scenograf och några skådespelare - tillsammans med hundratals frivilliga aktivister: snickare, målare, skräddare, korister, dansare och aktörer, många barn, genomför Enskedespelet. Spelets ursprung var ett antal Gräv där du står-cirklar som Enskede Socialdemokratiska Förening startade 1980. Cirklarna utvecklades till det första Enskedespelet 1983 och därefter till en teaterverksamhet, där en mängd enskedebor numera är medverkande.
Parken har fått sitt namn efter den engelska hertiginnan Margareta av Connaught, som gifte sig 1905 med Gustav Adolf, senare kung Gustav VI Adolf. Kronprinsessan Margareta dog 1920 efter en kort tids sjukdom.








Krokarna
Det är underhållande att vandra i Gamla Enskede, gatorna kröker sig och leder i mjuka kurvor, man ser inte slutet på gatan utan gör nya upptäckter utefter vägen. Inne i kvarteren finns de hemlighetsfulla ”krokarna”, bilfria genvägar, stråk som öppnar sig med grönska och lekplatser där barn kan leka tryggt.
Hur många krokar finns det egentligen, nya dyker upp hela tiden när man går?