Nya byggprojekt att ta ställning till

I närområdet till Gamla Enskede pågår planering för ett antal byggprojekt. I Slakthusområdet, utmed Enskedevägen och andra närliggande områden planera sammanlagt i storleksordningen 5000 lägenheter. Här ingår bl a de ca 30 radhus som planeras på ”Ängen” (Häradsdomaren), vilket för närvarande är det enda som direkt berör riksintressområdet Gamla Enskede. Det är också därmed det enda projektet som föreningen nu bevakar och agerar i. Föreningen har, i enlighet med sitt syfte, begränsat sig till att enbart bevaka planering och förändringar som direkt berör Gamla Enskede.

När det gäller Ängen har det varit mycket värdefullt att en stor mängd enskilda boende i Gamla Enskede har lämnat in synpunkter vid samråd och granskning. Särskilt de som bor intill planområdet och som är formellt berörda. Deras synpunkter väger nämligen tyngre. Det kommer att vara viktigt även när det reviderade förslaget kommer upp.

Också när det gäller närliggande nybyggnadsprojekt rekommenderar vi att man framför skriftliga synpunkter vid plansamrådet, d v s när planer tillkännages i bl a ortstidning. Det är mycket viktigt att redan då framföra synpunkter eftersom rättigheten att få sina besvär beaktade i senare skeden, vid plangranskningen och sedan efter antagandet, annars kan gå förlorad.

Planprocessen och kontakter

När ett område skall planläggas skall kommunen samråda med berörda fastighetsägare, boende i området samt vissa myndigheter, organisationer och föreningar. Som underlag för samrådet har kommunen då redan upprättat ett förslag till plan. Efter samrådet och inkomna synpunkter upprättar kommunen ett formellt förslag med de eventuella justeringar som samrådet gett anledning till. Detta förslag ställs ut för granskning med meddelande till alla som inte fått sina synpunkter tillgodosedda. De kan då på nytt framföra invändningar. När planen därefter antas av kommunen kan beslutet naturligtvis överklagas – men normalt beaktas endast synpunkter från de som är formellt berörda av förslaget.

Under planprocessen går ju de flesta invändningarna via tjänstemännen till politikerna. Det kan därför vara bra att i ett tidigt skede framföra synpunkter direkt till politiker, både i stadsdelsnämnden och i stadsbyggnadsnämnden. Stadsdelsnämnden är naturligtvis remissinstans i berörda ärenden men det är stadsbyggnadsnämnden centralt som tar alla formella beslut.
När det gäller frågor om planprocessen och tekniska frågor i ett ärende kan man ta kontakt med projektets handläggare på i första hand stadsbyggnadskontoret.

På nedanstående länk kan man hitta alla dokument i ett ärende. Där finns också en förteckning över ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden med foto, mailadress och telefonnummer. Det går även att se vilken tjänsteman på stadsbyggnadskontoret som ansvarar för ett visst område.

https://etjanst.stockholm.se/Byggochplantjansten/namnd/sok

När ett planärende kommer till stadsbyggnadsnämnden, har det oftast behandlats i exploateringsnämnden. Där har en byggherre fått en markanvisning och ett så kallat start-PM har antagits. Här sker inget samråd, men det kan naturligtvis vara bra att rikta frågor till politikerna redan på detta stadium. Om något verkar vara på gång, kan man bevaka exploateringsnämndens föredragningslistor och protokoll på nedanstående länk. Där finns också lista med nämndens ledamöter.

https://start.stockholm/om-stockholms-stad/politik-och-demokrati/namnder-och-bolagsstyrelser/facknamnder/exploateringsnamnden/